Taiter Oy
Myynti: 040 514 3719   •   Tuotanto: 040 831 1240

TEREL – lämpöpatteri

Uuden lämpöelementin "salaisuus" on sen materiaalissa: TERELin materiaalina on erittäin hyvin lämpöä johtava alumiini. Taiter Oy valmistaa ja myy alumiinista lämpöpatteria kaikkialle Suomeen.

Jälkiasennettava keskuslämmitys

TEREL
– kesämökin lämpöpatteri

Helpon asennettavuutensa ansiosta alumiininen lämpöpatteri sopii erityisen hyvin jälkikäteen tapahtuvaan keskuslämmityksen toteutukseen. TEREL onkin harkinnan arvoinen vaihtoehto, kun halutaan muuttaa kesäasunto ympärivuotiseksi. Pinta-asennettuun putkistoon liitettävä alumiininen patteri sopii saneerauskäyttöön, koska asuntojen runkorakenteita ei tarvitse repiä auki.

Keskuslämmitys toteutetaan asentamalla huoneisiin yksilinjainen kupariputki pinta-asennuksena ja kiinnittämällä TEREL elementit haluttuihin paikkoihin lämmöntarpeen mukaan. Kiinnitys on mekaaninen, joten niitä voi jälkeenpäin laittaa lisää tai poistaa. Elementit ja putkistot suositellaan maalattaviksi asennuksen jälkeen, jolloin ne sulautuvat paremmin huonetilaan.

Alumiinipatteri kahdesta osasta

TEREL lämpöpatteri muodostuu kahdesta, muotoon puristetusta alumiinilevystä, jotka kiinnitetään pinta-asennettuun kupariputkeen. Huonetilan puolella oleva lämpöä luovuttava uritettu elementti on korkea, seinän puolelle tulee matala vastakappale. Molempien puoliskojen keskilinjalla on kupariputken mittoihin istuva ura. Elementit kiinnitetään toisiinsa ruuveilla.

Lämpöelementtiin ei johdeta vettä, vaan vesi kulkee omassa putkessaan sen lävitse. Lämpö siirtyy kupariputkesta alumiiniseen elementtiin, joka johtaa lämpöä 5-10 kertaa terästä paremmin. Teräksisissä pattereissa käytetään usein ohuesta pellistä tehtyjä "haitareita" lisäämään patterin pinta-alaa, mutta alumiinin hyvän lämmönjohtokyvyn ansiosta tarve pölyä kerääviin ratkaisuihin vähenee.

Lämmönjohtavuuksien suuruusluokka-arvoja; tapauskohtaiset arvot riippuvat mm metallin seostuksesta.

teräs 20 - 50 W/(K-m)

alumiini 236 W/(K-m)

kupari 390 W/(K-m)

TEREL-esite pdf muodossa.

Taustalla pitkä kokemus

TEREL lämpöelementti on Taiter Oy:n aiemman patterikeksinnön jatkokehitelmä. Tuotannosta poistetussa ratkaisussa käytettiin isokokoista alumiiniprofiilia, jonka sisällä virtasi vesi. Tämän rakenteen ominaisuuksia tutkittiin Lappeenrannan Teknillisellä Korkeakoululla (alla). Kertynyttä kokemusta on hyödynnetty uutta mallia kehitettäessä.